Tai chi chuan

Vandaag de dag zijn velen reeds vertrouwd met het beeld van deze traag uitgevoerde oefeningen van Chinese oorsprong. Tai chi chuan kan het best worden omschreven als schaduwboksen binnen de filosofie en de cultuur van yin en yang. Het is de vuist ("chuan") die de werkwijze van het universum volgt ("tai chi" of "taiji").

Een aandachtige en zorgzame beoefening van tai chi chuan verbetert het innerlijk en fysiek evenwicht. Daarom werkt het ontspannend en wordt tai chi ook geoefend als valpreventie.

Ik geef lessen in de Yang-stijl tai chi chuan, de kleine vorm (een reeks van 12 bewegingen), de korte vorm (37-bewegingen) en de lange vorm (108 bewegingen). De bewegingen benader ik werkelijkheidsgericht en vanuit het perspectief van energiewerking ("qi").

De kleine vorm van 12 ("Tai chi 12") is zeer geschikt als initiatiereeks, voor wie een druk leven leidt, en voor ouderen.

Qi gong

"Qi gong" is een algemeen Chinees begrip voor "oefenen (gong) met energie (qi)". Er bestaan zeer vele qi-gongscholen. Voor qi-gong lessen gebruik ik voornamelijk zachte qi-gong-vormen, zoals de "acht stukjes brocaat" (ba duan jin), de "18 vormen taichi qi gong" (shibashi) en de "vijf dieren qi gong" (wu qin xi), aangevuld met meditatie. Zelf oefen ik ook graag de "wilde ganzen 64-reeks" (dayan qi gong).

Qi gong kan apart beoefend worden, of als ondersteuning en voorbereiding van krijgskunsttraining.

Aikido

De ontwikkeling van aikido als krijgskunst is nog niet voltooid. Er bestaat een grote diversiteit aan aikido-scholen, de een met meer accent op vechttechniek, de andere meer pacifistisch ingesteld. Om de discipline te universaliseren en zo aikido verder te ontplooien als vredelievende krijgskunst, ontwierp ik een nieuwe aikido-school, "heiwa shugi ryu-aikido", kort "HSR-aikido"

"HSR-aikido" is een modern en creatief aikido, dat gericht is op de verzoening van de krijgskunsttraditie en de eigenheid van onze moderne samenleving. Op deze pdf vindt u "12 vragen over HSR-aikido". Een meer uitgebreide tekst over HSR-aikido vindt u verder in:

"Heiwa Shugi Ryu-Aikido" (Nederlandstalige versie) (version française) (English version)

Iaido

Uit het traditionele iai-jutsu of batto-jutsu komt de huidige traditionele discipline iaido voort. Iaido-beoefening omvat reeksen van Japanse zwaardtechnieken, waarbij het zwaard getrokken wordt tijdens de eerste verdediging.

De meeste iaido-oefeningen vertrekken vanuit een zittende houding en hebben een dieperliggende menselijke betekenis. Daarom zijn ze naast het fysieke aspect, bijzonder geschikt als meditatie-oefening.

Iaido kan een verrijking zijn, wel vooral voor wie reeds een andere krijgskunst beoefent.

De beoefende stijl is Muso Shinden ryu, met seitei-iaido als technische "instap-reeks".

VVGK-studiecentrum

Op de site van het VVGK-studiecentrum vindt u achtergrondinformatie over de beoefende disciplines.

Lessen

Wie graag wil deelnemen aan reeds georganiseerde lessen te Mechelen, kan informatie vinden op het lesoverzicht van "De Rode Lotus".

Wie geïnteresseerd is in iaidolessen te Mechelen op donderdagavond, kan contact opnemen voor verdere informatie.

Privélessen qi gong en tai chi chuan zijn mogelijk voor wie graag zelfstandig oefent. Tevoren is wel eerst een kennismakingsgesprek nodig.

Inlichtingen: Peter Van de Ven, tel: (015)33.06.22

Tarieven

(vanaf 01.09.2012)

Eigen lessen aan groepen: 5 euro/persoon/uur (btw incl).

Eénmalige groepslessen op uitnodiging: 45 euro/uur (btw incl, excl. verplaatsing aan 0,25 euro/km vanuit Mechelen).

Workshops of lezingen: vergoeding af te spreken.

Privélessen: 25 euro per les van +/- 45 min (btw incl).